Tarta z cukinią, pomidorami i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

na bogato i jak pysznie. bogactwo smaków

  • 60 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    puszka pomidorków
    cukinia
    ząbek czosnku
    około 100 gram sera (krauzer)
    kilka orzechów włoskich
    sól, pieprz

    karmelizowana cebula:
    duża czerwona cebula
    kieliszek czerwonego wina
    łyżeczka octu balsamicznego
    łyżka oliwy
    łyżeczka cukru trzcinowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią, pomidorami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować na początku karmelizowaną cebulkę.
    Posiekaną w piórka cebulę włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą.
    Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem, nałożyć pokrywkę i czekać aż cebula będzie się karmelizować-stanie się szklista i zmieni kolor.
    Wtedy dolać wino z octem i smażyć aż płyny odparują.
    Zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Z ciasta francuskiego wykroić koło na tartę i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Środek ciasta obciążyć np. inną foremką aby nie wyrósł.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i podpiec przez około 15 minut.
  • 3. Po wyjęciu ugnieść środek tarty jeśli wyrósł.
    Wyłożyć pokrojone pomidorki z puszki - bez zalewy, doprawić je solą i pieprzem.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Na to położyć równomiernie karmelizowaną cebulkę.
    Cukinię obrać ze skórki, pokroić w plasterki i dodać do tarty.
    Wierzch posypać startym serem i orzechami włoskimi.
  • 4. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować