Tarta z cukinią i ricottą

4.98 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Delikatny,kruchy spód i kremowe rozpływające się w ustach wnętrze…Doskonała tarta z cukinią,bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.Sprawdzi się jako przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 75 g ciasta francuskiego
    2 zielone cukinie
    250 g ricotty
    3 łyżki sera Grana Padano
    1 duże jajko
    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    2 łyżki orzeszków piniowych
Wystaw ocenę:

4.98 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z cukinią i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200′C.Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.Do ricotty dodajemy ser Grana Padano,bazylię i jajko.Dokładnie mieszamy aby powstała jednolita masa.Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia.Wykładamy na ciasto masę serową,pozostawiając brzegi ciasta suche.Na masę układamy plasterki cukinii tak,aby delikatnie zachodziły na siebie.Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180′C i pieczemy około 20 minut,aż ciasto będzie rumiane.Pod koniec pieczenia posypujemy orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cukinia Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować