Tarta z cukinią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 25 min

Jestem studentką AWF. Lubię gotować i wymyślać nowe dania.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Ciasto: 1,5 szkl. mąki
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● szczypta soli, pieprz
    ● zioła prowansalskie
    ● szczypta proszku do pieczenia
    ● żółtko
    Nadzienie:
    ● cebula
    ● mała cukinia
    ● 2 ząbki czosnku
    ● puszka pomidorów
    ● jajko i białko
    ● olej
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 20 dag żółtego sera
    ● przyprawy: bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, curry, słodka mielona papryka, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników
    zagniatamy ciasto. Zawijamy
    w folię i schładzamy.
  • 2. Cukinię kroimy w małą
    kostkę. Cebulę i czosnek siekamy.
    Cebulę szklimy na oleju.
    Dodajemy czosnek, podsmażamy.
    Wkładamy cukinię
    i dusimy. Doprawiamy. Na
    drugiej patelni gotujemy pomidory
    z zalewą, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem,
    bazylią i oregano.
  • 3. Formę do tarty wylepiamy
    ciastem. Pieczemy 10 minut
    w 180 °C. Lekko studzimy.
    Wykładamy pomidory i farsz
    z cukinii.
  • 4. Jajko i białko mieszamy ze
    śmietaną i 3/4 startego sera.
    Polewamy tartę. Pieczemy
    25 minut w 180 °C. Pod koniec
    oprószamy gałką, papryką
    i resztą sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować