Tarta z cebulą i serem pleśniowym

4.49 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Krucha tarta z cebulą, serem pleśniowym i szczyptą tymianku.

Składniki:

  • CIASTO:
    130g mąki pszennej
    60g masła
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    Nadzienie:
    3 cebule
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    ¼ łyżeczki kurkumy
    szczypta suszonego tymianku
    70g sera pleśniowego typu Rokpol
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko Przekąski

Tarta z cebulą i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z cebulą i serem pleśniowym 1. W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia o średnicy 20cm, nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach.
    Cebulę kroimy w krążki i na oleju smażymy do miękkości. Dodajemy kurkumę, tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Farsz przekładamy do formy z ciastem, zalewamy rozkłóconym jajkiem i mlekiem. Na wierzch układamy plastry sera pleśniowego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Ser pleśniowy Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować