Tarta z budyniem i owocami lata

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna krucha tarta z budyniem i kompozycją moich ulubionych, letnich owoców.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto (na formę 28 cm):
    250 g mąki
    125 g zimnego masła
    125 g cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka lodowatej wody
    2 łyżki kakao
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    700 ml mleka
    2 budynie śmietankowe
    4 łyżki cukru
    250 g czereśni
    150 g malin
    100 g porzeczek
    kilka truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z budyniem i owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, wodę i jajko. Zagnieść kruche ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i dopiec tartę kolejne 10-15 minut.
  • 2. Budynie ugotować według instrukcji na opakowaniu na 700 ml mleka. Wystudzić.
  • 3. Owoce umyć i osuszyć.
    Na wystudzony spód tarty wysmarować budyń. Na budyniu ułożyć owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tarta z budyniem i owocami

4.49 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tarta z budyniem i owocami

RedakcjaPP Z prostego przepisu powstał bardzo efektowny deser. 60 min

To może cię zainteresować