Tarta z brukselką i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pora porzucić złe skojarzenia z brukselką - ta tarta jest po prostu pyszna

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - masło: 150 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - woda: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - brukselka: 400 gramów
    - masło: 3 łyżki
    - śmietana: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - mozzarella: 1 sztuka
    - Jajko: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brukselką i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj kruche ciasto. Posiekaj mąkę z masłem. Dodaj żółtka, wodę i sól. Ugniataj ciasto. Gotowe włóż zawinięte w folię do lodówki na 30 min.
  • 2. Ciasto na tartę ułóż w formie do pieczenia. Piecz w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni C aż ciasto lekko się zrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika.
  • 3. Brukselkę wymyj i pokrój w ósemki. Smaż na rozgrzanym maśle. Posól i popieprz brukselkę. Po kilku minutach dodaj śmietanę i jajka. Wymieszaj dokładnie farsz. Przełóż farsz na ciasto. Na farszu ułóż plastry mozzarelli.
  • 4. Tartę piecz w piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni C, aż wierzch tarty będzie lekko złocisty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować