Bardzo lubię brukselkę i potrawy z jej udziałem. Moja córka to wdzięczne warzywo nazywa „mini kapustką”. Tak przygotowaną tartą delektuję się na ciepło jak i na zimno. Często do środka dodaje jeszcze przysmażony boczek. MNIAM!!!
Składniki:
Tarta o średnicy 20 cm
Ciasto:
• 200 g mąki,
• 1 jajko,
• 1 łyżka wody,
• ½ łyżeczki soli
• 1/3kostki margaryny,
• 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
• Około 20 brukselek,
• 1 duże jajko,
• 1 łyżka śmietany,
• 100 g sera białego,
• 2 ząbki czosnku,
• Sól,
• Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
Tarta z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy. Wycinamy z niego koło i wykładamy nim formę na tarte. Pozostałe po wycięciu koła ciasto pozostawiamy. Będzie ono potrzebne do wykonania kraty na wierzchu tarty.
2.Brukselkę gotujemy na pół miękko w lekko osolonej wodzie. Gotową odcedzamy i delikatnie studzimy. Następnie układamy ją na wyłożonym kruchym cieście.
3.Całość zalewamy spoiwem. Na wierzchu wykonujemy kratę z pozostałego ciasta. Tartę pieczemy około 40 minut w 180˚C.
SPOIWO: Do garnka przekładamy jajko, ser, śmietankę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Spoiwem zalewamy brukselkę.
Komentarze