Tarta z brukselką

5 (142 ocen)

Bardzo lubię brukselkę i potrawy z jej udziałem. Moja córka to wdzięczne warzywo nazywa „mini kapustką”. Tak przygotowaną tartą delektuję się na ciepło jak i na zimno. Często do środka dodaje jeszcze przysmażony boczek. MNIAM!!!

Składniki:

  • Tarta o średnicy 20 cm
    Ciasto:
    • 200 g mąki,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka wody,
    • ½ łyżeczki soli
    • 1/3kostki margaryny,
    • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Nadzienie:
    • Około 20 brukselek,
    • 1 duże jajko,
    • 1 łyżka śmietany,
    • 100 g sera białego,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Sól,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy. Wycinamy z niego koło i wykładamy nim formę na tarte. Pozostałe po wycięciu koła ciasto pozostawiamy. Będzie ono potrzebne do wykonania kraty na wierzchu tarty.
  • brukselka ułożona na tarcie 2. Brukselkę gotujemy na pół miękko w lekko osolonej wodzie. Gotową odcedzamy i delikatnie studzimy. Następnie układamy ją na wyłożonym kruchym cieście.
  • przed pieczeniem 3. Całość zalewamy spoiwem. Na wierzchu wykonujemy kratę z pozostałego ciasta. Tartę pieczemy około 40 minut w 180˚C.
    SPOIWO: Do garnka przekładamy jajko, ser, śmietankę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Spoiwem zalewamy brukselkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować