Tarta z botwiną i serami

0 (0 ocen)

Kolejna wersja smacznej tarty. Tarta to szybki sposób na smaczna przekąskę.

Składniki:

  • spód:
    2 szklanki maki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    100 g roztopionego masła
    czosnek granulowany, bazylia, rozmaryn, kurkuma, papryka słodka
    dodatkowo:
    2 serki topione
    100 g startej goudy
    mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
    200 g botwinki

Tarta z botwiną i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy, doprawiamy. Zagniatamy, wylepiamy nim spód formy, dokładnie wszystkie brzegi.
  • 2. Serki topione wkładamy do rondelka dokładamy łyżkę śmietany i ser tarty, chwilę podgrzewamy aż lekko się roztopi.
    Botwinkę myjemy, drobniutko kroimy. dokładamy do masy serowej. Całość przekładamy na ciasto. Wyrównujemy.
  • 3. Pieczemy ok 35 -40 minut w 180 stopniach C. Na upieczoną tartę układamy pomidory, lekko skrapiamy oliwą w której się moczyły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy