Ciasta z owocami nie mają sobie równych.Tarta jest pyszna i uniwersalna, gdyż zamiast borówek można użyć innych sezonowych owoców (truskawki, maliny).
Składniki:
Tarta o średnicy 26 cm
Ciasto:
- 200 g mąki,
- ½ kostki masła,
- 1 jajko,
- 2,5 łyżki cukru pudru,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 250 ml serka mascarpone,
• Około 3 łyżki cukru pudru,
• 3/4 szklanki mleka,
• 4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
• Borówka amerykańska do dekoracji
Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę i schładzamy ok. 20 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na przygotowaną formę - formujemy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut (180°C).
Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i studzimy.
Wnętrze wypełniamy masą śmietanową. Na wierzchu tarty układamy świeże borówki. Całość odstawiamy do chłodu, by śmietanka zastygła.
2.MASA ŚMIETANKOWA:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy serek, a następnie cukier do smaku ( według uznania – u mnie 3 łyżki). Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy całość i wylewamy na przygotowane ciasto kruche.
Komentarze