Tarta z borówkami

4.69 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasta z owocami nie mają sobie równych.Tarta jest pyszna i uniwersalna, gdyż zamiast borówek można użyć innych sezonowych owoców (truskawki, maliny).

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    - 200 g mąki,
    - ½ kostki masła,
    - 1 jajko,
    - 2,5 łyżki cukru pudru,
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 250 ml serka mascarpone,
    • Około 3 łyżki cukru pudru,
    • 3/4 szklanki mleka,
    • 4 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    • Borówka amerykańska do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.69 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę i schładzamy ok. 20 minut.
    Po tym czasie ciasto wykładamy na przygotowaną formę - formujemy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut (180°C).
    Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i studzimy.
    Wnętrze wypełniamy masą śmietanową. Na wierzchu tarty układamy świeże borówki. Całość odstawiamy do chłodu, by śmietanka zastygła.
  • 2. MASA ŚMIETANKOWA:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy serek, a następnie cukier do smaku ( według uznania – u mnie 3 łyżki). Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy całość i wylewamy na przygotowane ciasto kruche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować