Tarta z boczkiem, oliwkami i zieloną pietruszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne, proste ale oryginalne danie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
    120 g masła
    30 g startego sera żółtego
    3 łyżki wody
    2 łyżki ziół prowansalskich
    250 g wędzonego boczku
    4 duże cebule
    duży pęczek pietruszki
    garść oliwek zielonych
    3 jajka
    1 łyżeczka mielonego chili
    250 ml kwaśnej śmietany 18%
    1 mały jogurt naturalny
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko

Tarta z boczkiem, oliwkami i zieloną pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sól wsypujemy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, zioła i wodę Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 25 minut.
  • 2. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony boczek i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę masłem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni. Pieczemy 20 minut.
  • 4. W misce ubijamy jajka ze śmietaną, jogurtem naturalnym oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Ciasto wyjmujemy z piekarnia. Na dnie ciasta układamy smażony boczek z cebulą i zalewamy masą jajeczną.
  • 6. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty.
  • 7. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Oliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować