170 g mąki pszennej
120 g masła
30 g startego sera żółtego
3 łyżki wody
2 łyżki ziół prowansalskich
250 g wędzonego boczku
4 duże cebule
duży pęczek pietruszki
garść oliwek zielonych
3 jajka
1 łyżeczka mielonego chili
250 ml kwaśnej śmietany 18%
1 mały jogurt naturalny
sól i pieprz
Tarta z boczkiem, oliwkami i zieloną pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i sól wsypujemy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, zioła i wodę Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 25 minut.
2.Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony boczek i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.
3.Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę masłem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni. Pieczemy 20 minut.
4.W misce ubijamy jajka ze śmietaną, jogurtem naturalnym oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
5.Ciasto wyjmujemy z piekarnia. Na dnie ciasta układamy smażony boczek z cebulą i zalewamy masą jajeczną.
6.Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty.
Komentarze