Tarta z boczkiem i cebulą

4.5 (196 ocen)

na obiad lub ciepła kolację

Składniki:


  • Ciasto :
    250 g mąki pszennej typ 500
    1 jajko
    150 g margaryny Kasia
    1 łyżeczka soli
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta cukru
    2 łyżki zimnej wody
    Dodatki :
    350 g wędzonego boczku
    350 g cebuli
    świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    Masa jajeczna :
    4 jajka
    150 g żółtego sera ( u mnie salami )
    4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
    4 łyżki naturalnego jogurtu gęstego
    pieprz kolorowy do smaku
    świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
    sól do smaku
    ostra papryka do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce robota z nożami siekającymi umieścić wszystkie składniki ciasta i pulsacyjnie połączyć je ze sobą. Wyjąc ciasto na blat lub stolnicę, lekko oprószyć mąką, szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia ( ja trzymałam dwie godziny ). Gdy ciasto się chłodzi boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
  • 2. Cebulę obrać, umyć, pokroić w pióra i podsmażyć na drugiej patelni na odrobinie oleju, gdy się zeszkli lekko posolić. Usmażona cebulę przełożyć do boczku, doprawić pieprzem i gałką i wymieszać. Formę ceramiczną do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
  • 3. Ciasto po schłodzeniu wyjąć z lodówki i przez folię wałkować kółko trochę większe od formy. Potem ułożyć w formie ciasto folią do góry. Wyrównać spód i dociskając lekko do ścianek zrobić rant na bokach formy. Nakłuć ciasto widelcem i zakryć je papierem do pieczenia.
  • 4. Na papier nasypać np. ryż lub inne ziarna aby zrobić obciążenie. Tak przygotowane ciasto wstawić z formą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut. Potem wyjąć formę z piekarnika na kratkę a temperaturę zmniejszyć do 190 stopni.
  • 5. Do miski wbić jajka, dodać jogurt, śmietanę i starty ser oraz przyprawy i wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą a na boczek wyłożyć masę z serem i oprószyć papryką Ponownie wstawić formę do piekarnika i zapiekać 35 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z tartą z piekarnika i przestudzić. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować