Tarta z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosta tarta obiadowa

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    150 g margaryny
    szczypta soli
    2 łyżki wody
    1 jajko
    1 żółtko

    nadzienie
    1 bakłażan
    400 g serka wiejskiego
    1 op przyprawy Tzatziki (prymat)
    1 jajko
    100 g sera mozzarella z bloku lub inny żółty
    70 g szynki w plastrach

Tarta z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z bakłażanem 1. Pokroić bakłażan na plastry, posolić i odstawić. Po ok 1 godzinie wypłukać i osączyć na durszlaku.
    Ciasto zagnieść i wylepić formę do tarty, przykryć papierem i wysypać fasolą lub innym ziarnem na obciążenie. Wstawić do piekarnika na 20 min w temp 200 st.
    Serki wymieszać z jajkiem i przyprawą Tzatziki dodać połowę startego sera mozzarella lub żółtego.
    Na podpieczonym cieście rozsmarować cienką warstwę serka,
  • Tarta z bakłażanem 2. ułożyć pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i na wierzchu bakłażan,
  • Tarta z bakłażanem 3. przykryć resztą serka z przyprawą i posypać tartym żółtym serem.
    Zapiec ok 30 min w temp 180 st.
  • Tarta z bakłażanem 4. Tartę podałam z pokrojonymi pomidorami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy