Tarta z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tarta na cieście francuskim. Lekko słodka, karmelizowana cebulka świetnie pasowała do grillowanego bakłażana a całość dopełnił słonawy smak fety. Pycha!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, 275 g, (37cm x 21cm)
    1 bakłażan o wadze ok. 300 g
    3 cebule
    60-70 g fety
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażan pozostawiony do "spocenia się" 1. Bakłażana pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Posyp solą z obydwu stron. Odstaw na 15 minut, by bakłażan się "spocił".
  • Ciasto francuskie przed pieczeniem 2. Ciasto francuskie rozwiń. Odetnij od każdego brzegu po 1 cm pasku i doklej wyższe boki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Podpiecz 15 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
  • Grillowanie bakłażana 3. Patelnię grillową natłuść cieniutką warstwą oleju. Nadmiar zbierz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej ją porządnie. Plastry bakłażana osusz ręcznikiem papierowym i układaj na patelni grillowej. Grilluj aż pojawią się typowe paski. Odkładaj na deskę.
  • Karmelizowanie cebuli 4. Cebulę obierz, poszatkuj. Na patelnię daj z 2-3 łyżki oleju, rozgrzej, wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu przez 5 minut, delikatnie posól, pamiętaj o stałym mieszaniu, bo cebula nie powinna się zbrązowić. Potem dodaj cukier i smaż ok. 10 minut.
  • Tarta 5. Na upieczony spód wyłóż równomiernie cebulę, plastry bakłażana i pkruszoną fetę. Zapiecz w 180 st. C ok. 10 minut. Podawaj na ciepło i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cebula Ciasto francuskie Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować