Tarta z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Posyp solą z obydwu stron. Odstaw na 15 minut, by bakłażan się "spocił".
2.Ciasto francuskie rozwiń. Odetnij od każdego brzegu po 1 cm pasku i doklej wyższe boki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Podpiecz 15 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
3.Patelnię grillową natłuść cieniutką warstwą oleju. Nadmiar zbierz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej ją porządnie. Plastry bakłażana osusz ręcznikiem papierowym i układaj na patelni grillowej. Grilluj aż pojawią się typowe paski. Odkładaj na deskę.
4.Cebulę obierz, poszatkuj. Na patelnię daj z 2-3 łyżki oleju, rozgrzej, wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu przez 5 minut, delikatnie posól, pamiętaj o stałym mieszaniu, bo cebula nie powinna się zbrązowić. Potem dodaj cukier i smaż ok. 10 minut.
5.Na upieczony spód wyłóż równomiernie cebulę, plastry bakłażana i pkruszoną fetę. Zapiecz w 180 st. C ok. 10 minut. Podawaj na ciepło i na zimno.
Komentarze