Tarta wiśniowo-migdałowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jemy świeżo upieczone, po lekkim wystudzeniu....

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka paszenna: 200 gramów
    - masło: 200 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka

    - wiśnie mrożone bez pestek: 400 gramów
    - białka: 2 sztuki
    - cukier puder: 100 gramów
    - migdały mielone: 100 gramów
    - śmietana: 2 łyżki

Tarta wiśniowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło posiekać nożem. Dodać żółtka, sól i cukier, zagnieść ciasto. Wstawić pod przykryciem do lodówki, na 30 minut.
  • 2. Z białek ubić pianę dodając cukier puder, ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na 4 placki o średnicy foremek do tarty.( ja piekę w małych foremkach.)Foremki wysmarować tłuszczem, rozłożyć placek, docisnąć brzegi. Na placku rozsmarować pianę z białek, posypać migdałami, ułożyć wiśnie, przykryć drugim plackiem.
  • 4. Wiśnie rozmrozić, dokładnie odlać sok.
  • 5. Wierzchni placek posmarować śmietaną, wyciąć na środku otwór, którym będzie uchodziła para. Piec w temperaturze 200 stopni 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy