Tarta wiśniowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło posiekać nożem. Dodać żółtka, sól i cukier, zagnieść ciasto. Wstawić pod przykryciem do lodówki, na 30 minut.
2.Z białek ubić pianę dodając cukier puder, ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna.
3.Schłodzone ciasto rozwałkować na 4 placki o średnicy foremek do tarty.( ja piekę w małych foremkach.)Foremki wysmarować tłuszczem, rozłożyć placek, docisnąć brzegi. Na placku rozsmarować pianę z białek, posypać migdałami, ułożyć wiśnie, przykryć drugim plackiem.
4.Wiśnie rozmrozić, dokładnie odlać sok.
5.Wierzchni placek posmarować śmietaną, wyciąć na środku otwór, którym będzie uchodziła para. Piec w temperaturze 200 stopni 40 minut.
Komentarze