Tarta wiśniowa z kokosem

0 (0 ocen)

Tarta wypełniona po brzegi aromatycznymi wiśniami, przygotowana na pełnoziarnistym, kokosowym spodzie i zwieńczona bitą śmietaną. Pyszny i niskokaloryczny letni deser.

Składniki:

  • spód:
    szklanka maki pszennej typ 650
    1/2 szklanki maki żytniej razowej typ 2000
    3 czubate łyżki wiórków kokosowych
    130 g masła
    żółtko jajka

    masa wiśniowa:
    1kg wydrylowanych wiśni (świeże lub mrożone)
    2 szklanki wody
    1 szklanki cukru
    6 łyżek mąki ziemniaczanej

    100ml śmietany kremówki
    czubata łyżka cukru pudru
    skórka otarta z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta wiśniowa z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki kruchego spodu szybko zagnieść na jednolita masę, owinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Ciasto rozwałkować i przenieść na wałku do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odciąć nadmiar i gęsto ponakłuwać spód widelcem. piec 35 minut w 180 stopniach C.
  • 2. Wiśnie umieścić w garnku. Zalać wodą oraz dodać cukier. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością wody. Dodać do gotujących się wiśni i energicznie wymieszać. Zdjęć z ognia i wylać na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce przez minimum 1-1,5h. Przed podaniem udekorować rozetkami z kremówki ubitej z cukrem pudrem i starta skórka cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować