tarta wiśniowa z bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pomysł na wykwintną tartę ;na bazie wiśni w syropie .Ciasto nie skomplikowane ,oryginalne,przepis autorski

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1/3 kostki masła
    1/3 kostki margaryny
    1/3 kostki smalcu
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki
    cukier waniliowy
    4 żółtka
    szczypta soli
    2 łyżki śmietany 18%
    Składniki na masę wiśniową:
    1 słoiczek wiśni drylowanych w syropie:
    1 galaretka wiśniowa
    Składniki na bezę:
    4 białka
    1 szklanka cukru

Tarta wiśniowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło ,smalec i margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać żółtka i śmietanę,sól.Utrzeć.Dodać mąkę z proszkiem,wyrobić miękkie ciasto ,podzielić na 2 części;schłodzić.Jedną część wyłożyć formę,ponakłówać widelcem .Upiec w formie do tarty lub tortownicy ok 30-35 min w 180 st.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.Połączyć z wiśniami i syropem.Tężejącą wylać na wystudzony,upieczony spód.Wstawić do lodówki.
    Drugą część ciasta wyłożyć na tą samą formę.Białka ubić na sztywno ,dodać cukier.Ubić na kremową masę.Wyłożyć na ciasto.upiec ok 20-35 min w 180-200st.

    Upieczoną bezę wyłożyć na galaretkę.
    Galaretkę można posmarować warstwą kremu.

Porady

Galaretkę można posmarować warstwą kremu,wtedy lepiej przyklei się ciasto z bezą

Komentarze

Podobne przepisy