Tarta wiśniowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło ,smalec i margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać żółtka i śmietanę,sól.Utrzeć.Dodać mąkę z proszkiem,wyrobić miękkie ciasto ,podzielić na 2 części;schłodzić.Jedną część wyłożyć formę,ponakłówać widelcem .Upiec w formie do tarty lub tortownicy ok 30-35 min w 180 st.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.Połączyć z wiśniami i syropem.Tężejącą wylać na wystudzony,upieczony spód.Wstawić do lodówki.
Drugą część ciasta wyłożyć na tą samą formę.Białka ubić na sztywno ,dodać cukier.Ubić na kremową masę.Wyłożyć na ciasto.upiec ok 20-35 min w 180-200st.
Upieczoną bezę wyłożyć na galaretkę.
Galaretkę można posmarować warstwą kremu.
Porady
Galaretkę można posmarować warstwą kremu,wtedy lepiej przyklei się ciasto z bezą
Komentarze