tarta w kilka chwil

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest naprawdę smaczna, a do tego szybko znika z talerza

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szkl cukru
    1/4 kostki masła
    3 łyżki kefiru
    1 jajko

    Masa budyniowa
    1szkl mleka+ 1/4 szkl
    4-5 łyżki cukru
    1 budyń śmietankowy
    1/4 kostki masła

    Dodatkowo:
    pestki dyni
    słonecznik
    żurawina
    śmietana "Śnieżka"
    1/4 szkl mleka

Tarta w kilka chwil - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło roztapiamy i studzimy
    Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kefir roztopione masło i jajko. Całość zagniatamy. Wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
    Formę na tarte smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy do 45 min w temp.180 stopni.

    Masa budyniowa:
    Do ranka wlewamy szklankę mleka, gotujemy. dodajemy cukier, żeby się rozpuścił. Następnie w pozostałej części mleka rozprowadzamy na gładką masę budyń. Całość wlewamy do gotującego mleka, odstawiamy, studzimy.
    Do miski wkładamy masło miksujemy na gładką masę dodajemy budyń.

    Do miski wlewamy mleko i ubijamy "śnieżkę"

    na ciasto wykładamy budyń posypujemy pestkami dyni słonecznika i żurawiną, całość pokrywamy ubitą śmietaną.

    Można posypać startą czekoladą

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy