Tarta truskawkowa z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tarta jest idealna na letnie popołudnie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    180 g mąki
    2 łyżki cukru pudru
    mała szczypta soli
    100 g masła, zimnego
    1 żółtko
    1 łyżka zimnej wody
    Truskawki:
    300 g truskawek
    3 łyżki kisielu truskawkowego w proszku lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek marmolady o smaku truskawkowym
    Beza:
    3 białka
    150 g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Ciasto

Tarta truskawkowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: formę na tartę wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i zmiksować mikserem, aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej miksować lub łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto. Zawinąć kulę z ciasta w folię i włożyć do lodówki na 30 minut .
    Ciasto rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia podsypanym mąką, wyłożyć ciastem dno i boki formy, papier odkleić. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni . Ciasto okryć folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i folię i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor.
    Beza: piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
    Truskawki: dokładnie osuszone truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z kisielem (proszkiem) lub mąką ziemniaczaną.
    Na kruchym spodzie rozsmarować marmoladę, ułożyć truskawki, wyłożyć pianę z białek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić.

Porady

Najlepiej kroić tartę, kiedy będzie zimna. Truskawki z dżemem zgęstnieją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować