Tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę cukier, cukier waniliowy mieszam dodaje masło i 3 żółtka wyrabiam ciasto i wstawiam do lodówki na 20 min. W tym czasie zagotowuję wode z łyżką cukru wlewam rozmieszany kisiel w minimalnej ilości wody gotuję aż zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i wsypuję pokrojone truskawki i łączę z kiślem. Formę do tarty smaruję masłem i posypuję bułką tartą wyklejam nią ciasto i robie dziurki widelcem wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C piekę 20 min. Białka ubijam na lśniącą pianę z 6 łyżkami cukry pudru. Jeszcze gorące ciasto smaruję powidłami i wykładam kisiel z truskawkami a na to ubite białka. Piekę 25 min w temperaturze 150 *C. Smacznego
Komentarze