Tarta Tatin z Francji

0 (0 ocen)

  • 50 min

Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła restaurację, pewnego dnia odkryła nowy,zaskakujący sposób podania tarty z jabłkami.Ten przepis to nie oryginał,ale zasada jest ta sama.Polecam

  • 50 min

Składniki:

  • Nadzienie:

    3 duże jabłka (antonówka,szara reneta lub inna odmiana kwaskowata)
    100 gramów masła klarowanego lub tradycyjnego niesolonego min. 82 % tłuszczu
    100 gramów brązowego cukru

    Ciasto:

    200 gramów maki pszennej tortowej
    125 gramów schłodzonej margaryny
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka brązowego lub białego cukru
    4 łyzki zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta tatin z francji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne.Owoce pokroić na ćwiartki
  • 2. W garnku roztopić masło,rozpuścić w nim cukier.Dodać jabłka,dusić 10-12 minut,odstawić.
  • 3. Z mąki,margaryny,soli,cukru i wody zagnieść elastyczne ciasto.Owinąć w folię,włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować cienko na blacie w ksztłcie formy, w której bedziemy je piec.
  • francuska Tarta Tatin 4. Jabłka przełożyć do formy na tartę,wraz z karmelem,który powtał z masła i cukru.Na owocach ułożyć rozwałkowane ciasto,zawinąć lekko brzegi do środka.
  • 5. Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni C(na środkowej szynie). Odstawić na 10 minut.Naczynie z tartą przykryć większym talerzem, na którym chcemy podać wypiek,energicznie odwrócić.

Porady

Tarta Tatin powinna być serwowana na ciepło.Wspaniale smakuje z gałką lodów cynamonowych lub śmietankowych. Brązowy cukier można zastapić białym- drobnym cukrem do wypieków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować