Tarta Tatin (jabłko- brzoskwinia- mięta)

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Nieklasyczna tarta Tatin zachwyci Was rześkim posmakiem mięty. Przepisu nauczyłam się podczas warsztatów kulinarnych w Dana Hotel&Spa.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NADZIENIE:
    - jabłka: 3 sztuki
    - brzoskwinie: 4 sztuki
    - woda: 0.33 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mięta: 1 pęczek
    CIASTO FRANCUSKIE:

Tarta tatin (jabłko- brzoskwinia- mięta) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i brzoskwinie obierz i pokrój (jabłka w 8, brzoskwinie w 4). Na patelnię wrzuć wodę i cukier. Poruszaj patelnią, aż cukier się rozpuści. Jak zrobi się karmel (ciecz zbrązowieje) dodaj masło i szybko wymieszaj. Owoce i posiekaną miętę dodaj do karmelu i duś aby owoce nieco zmiękły- ale nie całkiem ponieważ będą jeszcze zapiekane. Na małą tortownicę wyłóż owoce i przykryj płatem ciasta francuskiego. Piecz aż ciasto będzie rumiane. Na tortownicę nałóż talerz i odwróć szybkim ruchem. Ściągnij boki i górę. Polej sosem który puściły owoce w karmelu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy