Tarta Tatin

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ukoronowanie sezonu na jabłka :)

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    100g margaryny Palma z Murzynkiem
    200g mąki
    1 jajko
    2-3 łyżki zimnej wody
    nadzienie:
    2 duże jabłka
    100g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    cynamon

Tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciast zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i podgrzewamy, mieszając, aż powstanie złocisty karmel. Jabłka obieramy i kroimy. 3/4 karmelu wylewamy na formę do tarty. Rozkładamy jabłka i polewamy resztą karmelu. Posypujemy cynamonem. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem.
  • Tarta Tatin 2. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika odstawimy na 10 minut, następnie przykrywanym dużym talerzem i odwracamy. Podajemy ciepłą. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy