Tarta szpinakowa z kurczakiem

4.5 (163 ocen)

Jest pyszna również w wersji wegetariańskiej, bez kurczaka.

Składniki:

  • spód: 1,5 szk.mąki
    1 jajko
    100g masła
    farsz: 400g mrożonego szpinaku
    1 pojedynczy filet z kurczaka
    120g sera typu feta
    1 duży pomidor
    2 jajka
    4 łyżki gęstej śmietany
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szpinakowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób kruche ciasto: masło posiekaj z mąką i jajkiem. Z ciasta uformuj kulę i włóż na godzinę do lodówki. Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju.Ostudź. Szpinak odparuj na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  • 2. Schłodzonym ciastem obłóż formę na tartę o śr.26 cm, ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. Na podpieczony spód wyłóż kurczaka i szpinak. Zalej sosem zrobionym z roztrzepanych jajek i śmietany. Na wierzch pokrusz fetę, natke pietruszki i rozłóż pokrojonego na plastry pomidora ( może być sparzony i obrany ze skórki ). Piecz jeszcze 40 minut w 170 st.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować