Tarta szpinakowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób kruche ciasto: masło posiekaj z mąką i jajkiem. Z ciasta uformuj kulę i włóż na godzinę do lodówki. Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju.Ostudź. Szpinak odparuj na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
2.Schłodzonym ciastem obłóż formę na tartę o śr.26 cm, ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. Na podpieczony spód wyłóż kurczaka i szpinak. Zalej sosem zrobionym z roztrzepanych jajek i śmietany. Na wierzch pokrusz fetę, natke pietruszki i rozłóż pokrojonego na plastry pomidora ( może być sparzony i obrany ze skórki ). Piecz jeszcze 40 minut w 170 st.
Komentarze