Tarta szpinakowa – bomba witaminowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy cisto, owijamy w przezroczystą folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Szpinak zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i odsączamy z wody. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i na małej ilości oleju podsmażamy parę minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Następnie dodajemy pokruszony twaróg, mleko, jogurt, doprawimy solą i pieprzem na koniec wbijamy jajko. Całość dobrze mieszamy.
2.Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części , każdą z nich rozwałkowujemy na przezroczystej folii w kształt koła. Jedną z nich przekładamy delikatnie do nasmarowanej tłuszczem formy, po brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta, nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach. Wykładamy farsz ze szpinaku i przykrywamy drugą częścią ciasta, nacinamy w środku. Smarujemy białkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło.
Komentarze