Tarta szpinakowa

0 (0 ocen)

Pyszna i chrupiąca

Składniki:

  • Składnik ina ciasto ;

    2,5 szkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania
    4 żółtka
    1 łyżeczka soli
    1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g margaryny


    Farsz;

    450 g szpinaku siekanego z Frosty
    5 jajek
    sól, pieprz , czosnek do smaku
    1 łyżka mąki
    5 jajek

Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jwyy8j 1. Do miski dodać wszystkie składniki podane na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.
    Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.
  • image-0r6rb5y 2. Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .
    Ciasto rozwałkować , przełożyć do formy i spód nakłuć widelcem
  • image-0n7it3q 3. Posiekany szpinak przełożyć do miski , dodać 5 żółtek , mąkę z proszkiem i wymieszać.
    5 białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
  • image-19sqx6e 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. i podpiec około 15 minut.
    Następnie wyjąć ciasto i przełożyć szpinak.
  • 5.
    Włożyć jeszcze raz do piekarnika i piec około 15 minut ( wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej )
  • image-1lxe5od 6.
    Po upieczeniu i ostygnięciu taka tartę podaję z sosem czosnkowym lub majonaezowo - ketchupowym moja rodzinka takie dodatki uwielbia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy