Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do miski dodać wszystkie składniki podane na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.
Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.
2. Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .
Ciasto rozwałkować , przełożyć do formy i spód nakłuć widelcem
3.Posiekany szpinak przełożyć do miski , dodać 5 żółtek , mąkę z proszkiem i wymieszać.
5 białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
4.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. i podpiec około 15 minut.
Następnie wyjąć ciasto i przełożyć szpinak.
5.
Włożyć jeszcze raz do piekarnika i piec około 15 minut ( wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej )
6.
Po upieczeniu i ostygnięciu taka tartę podaję z sosem czosnkowym lub majonaezowo - ketchupowym moja rodzinka takie dodatki uwielbia.
Komentarze