Tarta szparagowa z kozim serem

4.5 (182 ocen)

  • Średni

Kremowa i aksamitna w konsystencji tarta z chrupiącymi młodymi szparagami. Idealna na rozpoczęcie wiosennego, szparagowego sezonu.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 130 gramów
    - masło: 60 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - zimna woda: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - szparagi zielone: 10 sztuk
    - szynka: 2 plastry
    - ser kozi: 130 gramów
    - serek śmietankowy: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - śmietana 18 %: 130 mililitrów
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szparagowa z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta szparagowa 1. W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Szparagi wrzucamy do wrzątku na około 3 minuty. Wyjmujemy, osuszamy. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. W osobnej miseczce łączymy ze sobą śmietanę, pokruszony kozi ser, roztrzepane jajka, serek śmietankowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  • Tarta ze szparagami 2. Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy szparagi, pokrojone w kostkę plastry szynki, zalewamy płynną masą. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu można dodatkowo pokruszyć wierzch tarty kozim serem wymieszanym z suszoną bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować