Tarta szczypiorkowa z camembertem

0 (0 ocen)

Pełnoziarnista tarta z różnymi rodzajami młodego szczypiorku, aromatycznym camembertem oraz sosem który świetnie zaostrza smak całości to propozycja idealna na letni obiad, polecam :)

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    125 g masła
    1 jajko
    łyżka śmietany 18 %
    pół łyżeczki soli

    Nadzienie:

    3 młode dymki ze szczypiorkiem
    łyżka masła
    szczypta soli
    camembert light 120 g

    Masa:

    150 ml śmietany 18 %
    2 jajka
    pieprz, sól

    sos chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szczypiorkowa z camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z zimnym masłem po czym dodajemy jajko, sól i śmietanę.

    Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

    Po tym czasie rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy( o średnicy ok. 30 cm).

    Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

    Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.
  • 2. Pokrojone dymki solimy i podsmażamy na maśle aż zmiękną.

    Następnie wykładamy je na podpieczony spód.

    Dodajemy także pokrojony szczypiorek i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami oraz pieprzem i solą.

    Na wierzchu układamy pokrojony ser camembert.
  • Tarta szczypiorkowa z camembertem 3. Pieczemy przez kolejne 30-35 minut.

    Podajemy z pikantnym sosem chili.

    Smacznego :)

Porady

Użyłam 3 rodzajów dymki, białą, czerwoną oraz drobną, natomiast szczypiorek był gruby. Można użyć dowolnego rodzaju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Szczypiorek Warzywa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować