Tarta śródziemnomorska (z ricottą, kaparami, suszonymi pomidorami i tuńczykiem)

4.5 (162 ocen)

Nie ma tygodnia żebym nie robiła jakiejś tarty, bo je uwielbiam. Tym razem proponuję smaki śródziemnomorskie :)

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki krupczatki lub razowej
    pół szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    125 g margaryny
    6 łyżek śmietany 12 lub 18 %

    Farsz:
    1-2 łyżeczki kapar
    kilka oliwek czarnych
    6 suszonych pomidorów z zalewy
    puszka tuńczyka w sosie własnym

    200 g serka ricotta
    2 jajka
    sól
    pieprz

    świeża bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta śródziemnomorska (z ricottą, kaparami, suszonymi pomidorami i tuńczykiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto wylepić w formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 15 min do zarumienienia się ciasta.
  • Tarta śródziemnomorska 2. W międzyczasie Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, oliwki na plasterki, tuńczyka lekko ''podziobać'' widelcem. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy i serek, dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i ułożyć na niej pomidory, oliwki, tuńczyka i kapary. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 10-15 min aż ser się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować