Tarta śmietanowo-brokułowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta może być świetnym pomysłem na drugie danie, ciepłą kolację lub smakowitą przekąskę wśród przyjaciół

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    1 opakowanie ciasta francuskiego 275g
    1 brokuł
    300g śmietany 18% (3/4 dużego kubka)
    3 jajka

    Składniki robocze:

    2 łyżki bułki tartej
    sól i pieprz do smaku

Tarta śmietanowo-brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta śmietanowo-brokułowa 1. Piekarnik włączyć na 180*C. Brokuł podzielić na różyczki, obgotować w osolonym wrzątku ok. 5-7 minut, odcedzić, wystudzić. Jajka rozmieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Ciastem francuskim wylepić dno i boki formy do tarty lub tortownicy o śr. 24cm. Ciasto ponakłuwać widelcem.
  • Tarta śmietanowo-brokułowa 2. Ciasto posypać bułką tartą, rozłóż brokuły, zalać masą śmietanowo-jajeczną.
  • Tarta śmietanowo-brokułowa 3. Tartę piec przez ok. 30-40min. z termoobiegiem. Podawać na ciepło np. z keczupem.

Porady

Jeżeli zostanie Ci trochę ciasta francuskiego, możesz zrobić z niego dekoracyjną kratkę na powierzchni tarty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy