Tarta śmietankowa z kwaśnymi jabłkami i prażonymi migdałami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiam tarty z każdym nadzieniem, ale pieczone jabłka z przyprawą korzenną dają niepowtarzalny aromat.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 2 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - margaryna miękka: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 2 sztuki
    - śmietanka 30 %: 150 mililitrów
    - budyń śmietankowy: 3 łyżeczki
    - miód: 2 łyżki
    - płatki migdałowe: 2 łyżki
    - jabłka kwaskowe: 2 sztuki
    - przyprawa do jabłecznika: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta śmietankowa z kwaśnymi jabłkami i prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta śmietankowa z kwaśnymi jabłkami i prażonymi migdałami 1. Zagniatamy mąkę z Kasią, jajkiem i cukrem, odstawiamy wyrobioną kulkę na 30 min do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i przekładamy do formy na tartę, środek dziurkujemy widelcem. Odcięte brzegi urabiamy w kulkę i odstawiamy do lodówki. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min temp. 180-190 stopni, kiedy ciasto będzie złociste, wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy miód, żółtka i budyń, wykładamy na ciasto i dekorujemy plasterkami jabłka, posypujemy przyprawą do jabłecznika i płatkami migdałowymi.
  • Tarta śmietankowa z kwaśnymi jabłkami i prażonymi migdałami 2. Wykładamy na tarcie paseczki z pozostałej części ciasta i pieczemy jeszcze 20-25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować