Jak każde danie z kaszanką ma zwolenników jak i przeciwników, jednych i drugich namawiam do spróbowania, bo ta tarta jest tego warta :) Do zrobienia tej tarty zainspirował mnie przepis Kasi Janeczko, dzięki Kasiu :))
Składniki:
ciasto kruche pikantne :
1.5 szklanki maki pszennej + 1/4 łyżeczki soli
100 g masła lub margaryny
1 jajko + 1 - 2 łyżki zimnej wody
1 większy przeciśnięty ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego lubczyku lub innych ulubionych ziół
nadzienie :
500 g kaszanki
250 g wątróbki drobiowej
2 - 3 cebule + 2 przeciśnięte ząbki czosnku
1 średnie kwaskowe jabłko (boskop lub reneta)
sól, pieprz, szczypta chili, płaska łyżeczka majeranku
na wierzch :
1 większy pomidor + ogórek konserwowy
2 łyżki tartego żółtego sera
ew. kulka mozzarelli
Tarta smakosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulkę i włożyć na pół godziny do zamrażalnika.
W tym czasie cebulę pokroić w piórka, wątróbkę w drobną kostkę, razem przesmażyć i doprawić do smaku. Na koniec dodać pokrojoną na małe kawałki kaszankę bez osłonki, przeciśnięty czosnek i jabłka pokrojone w kostkę.
Smażyć krótko, do połączenia składników, doprawić.
2.Rozwałkować i wyłożyć w płaskim naczyniu do zapiekania, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
3.W czasie kiedy podkład jest w piecu, pokroić pomidora i ogórka w plastry, zetrzeć ser, kulkę mozzarelli w kostkę lub kółka.
4.Na podpieczony spód wyłożyć masę z kaszanki, na wierzch plastry pomidora, ogórka i mozarelli.
Lekko posolić i posypać pieprzem.
5.Na wierzch równomiernie wysypać ser tarty.
6.Piec w 180 stopniach ok. 25 - 35 minut, aż ładnie się zrumieni.
Komentarze