Tarta śliwkowo - czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jesienne ciasto ze śliwkami w nieco innej odsłonie.

  • 2 godz.

Składniki:


  • CIASTO:
    125 g masła/margaryny
    250 g mąki
    70 g cukru
    odrobina wody

    NADZIENIE:
    300 g śmietany 18 %
    3 jajka
    0,5 szkl. cukru
    1/2 tabliczki czekolady deserowej

    300-350 g śliwek

Tarta śliwkowo - czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę zimnej wody.

    Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć na 30-40 min. do lodówki.
  • 2.

    Śliwki umyć, wypestkować, zasypać 3 łyżkami cukru.

    Czekoladę zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
    Śmietanę, jajka, cukier i czekoladę wymieszać.
  • 3.
    Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta.

    Na cieście ułożyć owoce.
    Zalać masą śmietanową.

    Piec w 170 stopniach C, około 60 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy