Tarta śliwkowa z polewą waniliową

0 (0 ocen)

  • 60 min

śliwki na kruchym spodzie

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    70 g cukru pudru
    2 żółtka
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa waniliowa:
    100 ml mleka
    1 żółtko
    30 g cukru
    1 op. cukru waniliowego
    1 łyżka mąki pszennej
    szczypta soli
    ok. 1 kg śliwek (przekrojone na połówki, wydrylowane)
    cukier puder do posypania

Tarta śliwkowa z polewą waniliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki szybko zagniatamy do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po schłodzeniu ciasto wykładamy na formę do tarty (ok. 26 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C przez 20 min. Następnie zdejmujemy papier z obciążnikiem i pieczemy kolejne 5 minut.



    Składniki na masę waniliową dokładnie wymieszać ze sobą. Na dno podpieczonej tarty układamy połówki śliwek, a następnie wylewamy masę waniliową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min. w 170 st.C. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy