Tarta " Śliwka w czekoladzie"

5 (147 ocen)

Tarta na bardzo kruchym spodzie z nadzieniem śliwkowym, oblana czekoladą.

Składniki:

  • Ciasto:

    220 g mąki
    80 g masła
    1 jajko
    50 g cukru pudru

    Nadzienie:

    450 g śliwek mrożonych
    100 g cukru
    1 op. budyniu śmietankowego

    Polewa:

    100g czekolady ( dobrej jakościowo)
    2 łyżki oleju

Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta " śliwka w czekoladzie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta "Śliwka w czekoladzie" 1. Śliwki rozmrozić. Drobno pokroić ( ze skórką), zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny ( można na całą noc).

    Mąkę z masłem drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Foremkę natłuścić. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru. Przełożyć do foremki i docisnąć do brzegów, ponakłuwać widelcem. Do śliwek ( nie wylewać soku!) wsypać budyń i dokładnie wymieszać, przelać na ciasto. Piekarnik nagrzać do 180*C włożyć tartę i piec około 40-45 minut.

    Czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać olej i roztopić nad garnkiem z gotującą się wodą.

    Gorącą jeszcze tartę polać czekoladą i odstawić do ostygnięcia.


    http://olainthekitchen.blogspot.com/

Porady

W zimie można użyć mrożonych śliwek, ale latem proponuje użyć świeżych, ważne jest to, żeby były dojrzałe. Gwarancją dobrego smaku tarty jest dobra czekolada. Gorzka czy mleczna wybór pozostawiam Wam ,ważne jest to żeby nie psuć smaku "tanią" czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować