Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Połączenie kremowego i słodkiego sera z kwaśnym rabarbarem, a wszystko to na cieniutkim, pachnącym wanilią i cynamonem kruchym spodzie. Ta tarta jest przebojem tegorocznej wiosny, często ją piekę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:

    mąka krupczatka – 260 g
    drobny cukier – 60 g
    masło – 125 g
    pasta z wanilii – 2 łyżeczki
    cynamon – 1/2 łyżeczki

    MASA:

    tłusty ser biały – 250 g
    mascarpone- 125 g
    rabarbar – 300 g
    miękkie masło – 50 g
    cukier puder – 70 g
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    małe jajka - 2 szt.
    budyń waniliowy bez cukru – 1/2 op.

    KRUSZONKA:

    mąka krupczatka – 35 g
    masło – 25 g
    cukier drobny – 25 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki kruszonki posiekać nożem na stolnicy lub rozetrzeć w malakserze do uzyskania grudek, przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki.
  • Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu 2. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrobić kruche ciasto lub posiekać nożem na stolnicy i szybko zagnieść.
  •  Zapakować je do woreczka foliowego i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm.
Wstawić do nagrzanego do  180°C piekarnika i piec 15-17 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. 3. Zapakować je do woreczka foliowego i wstawić na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm.
    Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 15-17 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
  • Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu 4. Na wierzchu rozłożyć oczyszczony i pokrojony rabarbar. Posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 45 minut.
  • Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu 5. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać otartą skórkę z 1/2 cytryny, oba sery, budyń /proszek/ i jeszcze krótko zmiksować. Serową masę przełożyć na podpieczony kruchy spód.
  • Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu 6. Upieczone ciasto wyjąć z formy, odstawić do przestygnięcia, a tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

*jeśli chcemy mieć idealnie równo upieczony kruchy spód należy ciasto przed włożeniem do piekarnika gęsto nakłuć widelcem, a następnie nakryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchymi ziarnami np. fasolą, grochem czy ryżem. Piec 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze kolejne 5 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Rabarbar Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować