Tarta serowo-pieczarkowo-jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z mąki, jajka, masła, śmietany i soli wyrobić ciasto i odstawić na 25 min do lodówki.
2. Pieczarki, cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni 15 min.
3. Parówkę kroimy w plastry, doprawiamy oregano, papryką, solą, pieprzem (można dodać również czosnek granulowany) i smażymy 10 min.
4. Dno blachy (do tarty lub innej okrągłej do ciasta) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy rozwałkowane ciasto formując wyższe brzegi.
5. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Po ubiciu dodajemy żółtka, 250 ml śmietany i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy dwie łyżki kurkumy, ser, podduszone pieczarki i cebulę. Mieszamy całość drewnianą łyżką.
6. Na ciasto układamy parówki, następnie wylewamy farsz.
7. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni, po tym czasie posypujemy wierzch żółtym serem i dodatkowo pieczemy 10 min.
Porady
Robiłam również tartę bez parówek - tak samo smaczna:)
Komentarze