Tarta serowo - czekoladowa z migdałami

0 (0 ocen)

  • Średni

Pieczenie jest zdecydowanie moją mocniejszą stroną, staram się by każde moje ciasto było inne , oryginalne i kusiło jeszcze bardziej od poprzedniego...

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 12 dekagramów
    - kakao: 2 łyżki
    - masło: 75 gramów
    - płatki migdałowe: 25 gramów
    - mleczna czekolada: 50 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - Jajko: 1 sztuka

    - Nadzienie:: 1 sztuka
    - półtłusty twaróg: 10 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier: 20 dekagramów
    - gęsta śmietana: 150 mililitrów
    - cytryna: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta serowo - czekoladowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło i czekoladę, rozgniecione w dłoni migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem. Przykryć folią aluminiową i wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić.
  • 2. Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, rozgnieciony widelcem twaróg, wymieszać i dodać skórkę oraz sok z cytryny. Przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st. Ostudzić, udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować