Tarta serowo-cytrynowa

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Smakuje wybornie, a masa serowa jest niezwykle aksamitna pomimo, że dodaje się do niej niezmielony twaróg.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
     2 szklanki mąki
     10 dag tłuszczu
     1 jajko
     0,5 szklanki cukru pudru
     2 – 3 łyżki śmietany
     2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
     100 g cukru pudru
     1 opakowanie cukru waniliowego
     60 g masła
     2 jaja
     400g miękkiego twarogu
     200 g śmietany kremówki
     20 g budyniu w proszku o smaku waniliowym
     Sok i skórka z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta serowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką blachę. Wyłożyć folię na ciasto i wsypać ryż tak, by przykrył dno. Piec około 10 minut w 200 stopniach. Następnie usunąć folię z ryżem i piec jeszcze 10 minut.
  • 2. Masło rozpuścić. Dodać cukier puder i cukier waniliowy i żółtka. Utrzeć na gładką masę. Dodać twaróg, sok i skórkę z cytryny, śmietanę i budyń. Na koniec dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Masę wylać na ciasto i piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut.

Porady

Zamiast soku i skórki z 1 cytryny można użyć soku i skórki z 2 limonek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować