Tarta serowa z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie idealne dla miłośników łączenia ze sobą różnych smaków. Słodka żurawina idealnie pasuje do charakterystycznego w smaku sera pleśniowego. To danie jest idealne jako danie główne dla miłośników pizzy, jak również jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    225g mąki
    125 g masła
    2 żółtka
    3 łyżki śmietany kwaśnej
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    nadzienie:
    10 dag suszonych żurawin
    10 dag sera camembert
    10 dag mozzarelli
    10 dag sera żółtego
    2 białka
    3 łyżki śmietany kwaśnej
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta serowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po upływie czasu ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tarty i docisnąć brzegi do formy. Dno ponakłówać widelcem. Wstawić do lodówki na czas aż piekarnik rozgrzeje się do 180 st. C. Ciasto lekko podpiec, aż się lekko przyrumieni (ok. 10 minut)

    nadzienie:
    Ser camembert i mozzarellę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce. Białka jajek roztrzepać widelcem, dodać śmietanę oraz po łyżce każdego sera. Doprawić do smaku. Sos śmietanowy wylać na podpieczone ciasto, na wierzchu rozłożyć sery i posypać żurawiną. Piec około 10 minut, aż sery się rozpuszczą i lekko przyrumienią.

Porady

Ps. Jeśli masz smażone piersi z kurczaka lub szynkę również można dodać. Wzbogacą smak tarty, a Ty wykorzystasz co masz w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować