Tarta serowa z nektarynkami.

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Tarta z kruchego ciasta, wypełniona włoską delikatną ricottą

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • na ciasto:

    200 g mąki pszennej,
    4 łyżki cukru,
    115 - 120 g masła,
    1 żółtko,
    1 łyżka wody,

    na masę serową:

    4 żółtka,
    50 g cukru,
    0,5 kg ricotty,
    2 łyżki śmietany 18% tł.,
    cukier waniliowy z wanilią,

    konfitura z nektarynek:

    2 nektarynki,
    cukier ( 1/3 z wagi nektarynek),
    sok z pół cytryny,
    1 łyżka nalewki pigwowej,

    dodatkowo 2-3 nektarynki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Tarty

Tarta serowa z nektarynkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ponakłuwać, obciążyć fasolą i zapiec w temp. 180 stopni C w formie do tarty na złoty kolor. Wystudzić.
  • 2. Przygotować konfiturę. W tym celu nektarynki pokroić w mniejsze kawałki, zasypać cukrem i podsmażyć do momentu, aż owoce będą się rozpadać, podlewać wodą. Dodać sok z cytryny i pigwówkę. Wystudzić.
  • 3. Podane składniki na masę zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę, potem masę serową. Udekorować plasterkami owoców. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować