Moja mama przez 10 lat zgłębiała tajniki włoskiej kuchni. Ten przepis mam od niej.
50 min
Składniki:
op. ciasta francuskiego
po 15 dag serów: gouda, mozzarella, topionego z szynką i wędzonego żółtego
2 jajka
sól
pieprz
ostra mielona papryka
1/2 małego op. śmietany 12-proc.
3/4 szkl. mleka
tłuszcz do formy
1.Formę do tarty (o śr. 26 cm) smarujemy tłuszczem. Wylepiamy
ciastem, formując wysoki brzeg. Sery kroimy w małą kostkę lub ścieramy
na tarce.
2.Jajka rozkłócamy. Wlewamy mleko i śmietanę. Dodajemy sery. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy. Wlewamy na ciasto. Pieczemy
30 minut w 180 °C z włączonym termoobiegiem.
Komentarze