Tarta - sernik na zimno

4.5 (171 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealny na lato - lekki i orzeźwiający :) Przepis kiedyś znalazłam w jakiejś gazecie, nieco go zmodyfikowałam i w takiej własnie wersji podaję. Smacznego!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biszkopty: 1 opakowanie
    - śmiatana kremówka: 200 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - serek homogenizowany waniliowy: 400 gramów
    - Żelatyna: 1.5 łyżeczki
    - owoce - banan, truskawki, morele itp.: 500 gramów
    - galaretka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Tarta - sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty wykładamy biszkoptami. Ciasto można też zrobić na wcześniej przygotowanym kruchym spodzie.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukry. Gdy już będzie ubita dodajemy powoli serki homogenizowane.
  • 3. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, mieszamy i powoli dodajemy do masy, cały czas ubijając.
  • 4. Masę wyłożyć na spód (biszkoptowy, bądź z kruchego ciasta) i wsadzić do lodówki.
  • 5. Przygotować galaretkę z połowy wody podanej na opakowaniu i tężejącą wylać na ciasto, które zostało wcześniej wyłożone owocami. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować