Tarta ryżowo-budyniowa z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Przepyszna krucha tarta z kremem ryżowo-budyniowym z dodatkiem wanilii i kwaśnych porzeczek.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 250g mąki pszennej
    - 100g drobnego cukru
    - 150g miękkiego masła
    - 2 żółtka

    Nadzienie:
    - 1/2 szklanki białego ryżu
    - 250 ml mleka
    - 300 ml śmietany kremówki
    - 1/2 szklanki miodu
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - laska wanilii

    Galaretka z porzeczek:
    - 350g świeżych porzeczek
    - 250 ml wody
    - laska cynamonu
    - 4 goździki
    - 2 – 3 łyżki cukru
    - 2 łyżki żelatyny spożywczej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta ryżowo-budyniowa z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Przesiać mąkę, wmieszać cukier. Palcami dłoni wcierać masło, unosząc przy tym mąkę, aby ją napowietrzyć. Czynność należy powtarzać do chwili, kiedy mieszanka zacznie przypominać drobno zmieloną bułkę tartą. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Kiedy stanie się elastyczne należy ukształtować z niego placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, delikatnie przenieść je do formy do tarty o średnicy 25 cm. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć specjalnymi ciężarkami lub suchym ryżem. Piec 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdjąć papier i obciążenie i piec 6-7 minut.
  • 2. W czasie kiedy ciasto stygnie należy wymieszać ryż, mleko, 125 ml śmietanki, nasiona wanilii i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dodać miód i odstawić, by masa przestygła. Dodać resztę śmietanki, jajko i żółtka. Dobrze połączyć z masą. Wylać na upieczony spód ciasta i piec jeszcze 25-30 minut.
    Galaretka: 150g porzeczek, wodę, cukier, laskę cynamonu i goździki zagotować. Następnie ostudzić (najlepiej odstawić na noc), wyciągnąć cynamon, odcedzić porzeczki, aby został sam sok do którego należy dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku.
    Upieczoną tartę dobrze wystudzić, ułożyć na wierzchu 200g świeżych porzeczek i wylać tężejącą galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce Porzeczki Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować