Tarta rabarbarowo truskawkowa "dro7" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt koła tak aby kolo było większe od tortownicy.
Ułożyć ciasto w tortownicy lub formie do tarty nakładając ciasto na boki tworząc ściankę.
Całe ciasto ponakłuwać widelcem, piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Upieczone ciasto przestudzić.
Umyty i obrany rabarbar pociąć na kawałki około 1-2 cm długości.
Wrzucić go na patelnię, dodać wodę i smażyć aż rabarbar zmięknie.
Gdy jest już miękki wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Masę rabarbarową lekko przestudzoną wyłożyć na ciasto.
Ciasto schłodzić aby masa stężała.
Na koniec ubić śmietankę z cukrem waniliowym i śmietan fixem i wyłożyć ją na ciasto.
Jeśli mamy truskawki możemy je położyć na śmietanę.
Posypać ciasto perełkami i czekoladą w młynku.
Komentarze