Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach

0 (0 ocen)

  • 55 min

Pyszne słodkie i puszyste ciasto kruche, kwaśny rabarbar pod pierzynką ze śmietanki i orzechów włoskich to wspaniała uczta przy kawie czy herbacie, polecam na ciepłe dni!

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki pszennej
    2 jajka
    140 g masła
    10 dag cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Nadzienie:
    35 dag rabarbaru
    80 g orzechów włoskich
    1 szklanka kremówki
    3 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy

Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04x1sac 1. Ciasto:Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku miksując.Następnie wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy na stolnicy ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy dno i boki natłuszczonej formy do tarty o śr 28 cm i wysokości 4 cm, nakłuwamy widelcem.Rabarbar myjemy kroimy na małe kawałki. Posypujemy na ciasto.
  • image-0j8e216 2. Śmietankę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, po czym wbijamy do niej jajka miksujemy. Wsypujemy do masy rozdrobnione orzechy i mieszamy.

    Gotową masą orzechową zalewamy rabarbar.
    Wstawiamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 45 minut.
    Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy