Tarta porowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezon owocowo-warzywny ma się ku końcowi, ale są przecież warzywa, które są dostępne cały rok :)

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    15 dkg mąki
    1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
    2 łyżki gęstej śmietany
    duża szczypta soli
    nadzienie:
    1 duży por
    15 dkg boczku
    1 serek wiejski
    2 jajka
    100 ml śmietany
    sól, pieprz

Tarta porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować ciasto i wykleić nim natłuszczoną formę na tartę. Wstawić do lodówki.
  • Tarta porowa 2. Pora przeciąć wzdłuż na pół i pokroić. Podsmażyć na maśle. Dodać pokrojony w paseczki boczek, doprawić sola i pieprzem. Smażyć 5 minut. Farsz przełożyć na przygotowane ciasto. Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną. Z serka odsączyć nadmiar śmietanki i posypać nim wierzch tarty.
  • 3. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy