Tarta porowa

5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni lubię spontaniczność i zdaję się na swoją intuicję.

Składniki:

  • ● op. ciasta francuskiego
    ● 2 jajka
    ● op. małej śmietany 18-proc.
    ● 15 dag żółtego sera
    Farsz:
    ● 2 białe części pora
    ● duża cebula
    ● olej do smażenia
    ● sól, pieprz
    ● ostra mielona papryka
    ● zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: pora oczyszczamy i myjemy. Kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy wraz z porem na rozgrzanym
    oleju. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
    Studzimy.
  • 2. Jajka rozkłócamy i mieszamy ze śmietaną. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Formę do tarty lub tortownicę (o średnicy ok. 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno i boki wylepiamy ciastem. Wykładamy farsz i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym. Posypujemy serem. Pieczemy ok. 25 minut
    w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować