Tarta pomidorowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Składniki ciasta zagnieść, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód i boki formy na tartę, uprzednio posmarowanej olejem.
- Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 mniut.
2.- Ugotowane jajka pokroić na plasterki, umyte pomidory pokroić w grubsze plastry.
- Wyłożyć na ciasto jajka, pomidory i na wierzch znów jajka.
- Surowe jajko roztrzepać ze śmietaną, dodać przyprawy i zalać tartę.
- Na wierzchu ułożyć kawałeczki serka topionego i piec przez 20 minut.
- Podawać zaraz po upieczeniu posypane natką pietruszki.
Porady
Smakuje również na zimno, ale rzadko kiedy doczeka tej chwili bo znika błyskawicznie.
Komentarze