Tarta pomidorowa z jajkiem

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

Krucha, delikatna, szybko znikająca! Gorąco polecam

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 g mąki pszennej
    - 250 g masła lub margaryny
    - 250 g sera białego
    - szczypta soli
    Farsz:
    - 5 jajek ugotowanych
    - 1 jajko surowe
    - 4 pomidory
    - 6 łyżek śmietany
    - 1 serek topiony śmietankowy 100 g
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie
    - posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko

Tarta pomidorowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta pomidorowa z jajkiem 1. - Składniki ciasta zagnieść, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
    - Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
    - Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód i boki formy na tartę, uprzednio posmarowanej olejem.
    - Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 mniut.
  • 2. - Ugotowane jajka pokroić na plasterki, umyte pomidory pokroić w grubsze plastry.
    - Wyłożyć na ciasto jajka, pomidory i na wierzch znów jajka.
    - Surowe jajko roztrzepać ze śmietaną, dodać przyprawy i zalać tartę.
    - Na wierzchu ułożyć kawałeczki serka topionego i piec przez 20 minut.
    - Podawać zaraz po upieczeniu posypane natką pietruszki.

Porady

Smakuje również na zimno, ale rzadko kiedy doczeka tej chwili bo znika błyskawicznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować