Tarta pesto z cukinią i bakłażanem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto o aromacie pesto i pyszny kremowy farsz, w którym zatopione są kruche plasterki cukinii i bakłażana..

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka krupczatka: 200 gramów
    - mielone orzechy włoskie: 100 gramów
    - oliwa aromatyzowana pesto: 50 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - żółtko: 1 sztuka
    - śmietana 12%: 2 łyżki
    NADZIENIE:
    - cukinia (pokrojona w plastry): 200 gramów
    - bakłażan (pokrojony w plastry): 180 gramów
    - cebulka dymka (pokrojona w plasterki): 1 sztuka
    SOS:
    - śmietanka 30%: 150 mililitrów
    - jaja: 3 sztuki
    - ser Peccorino Romano (lub inny twardy ser): 40 gramów
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta pesto z cukinią i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i mieszamy w trybie pulsacyjnym. Jeśli chcemy ciasto zagnieść w sposób tradycyjny, to mieszamy mąkę z mielonymi orzechami, wysypujemy na blat, robimy w środku wgłębienie w które wbijamy żółtko, wlewamy oliwę, dodajemy śmietanę i mieszamy nożem, zagarniając coraz więcej mąki do środka. Kiedy ciasto będzie miało strukturę mokrego piasku (będą się tworzyły grudki) dodajemy zimną wodę i zagniatamy całość formując kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

    Następnie umieszczamy je między dwoma kawałkami folii do żywności i wałkujemy na grubość około 4 mm.
  • 2. Zdejmujemy wierzchnią warstwę folii i przenosimy delikatnie (rwie się!!!) do formy o średnicy 26 cm. Odwracamy drugą częścią folii do góry, dociskamy do formy i dopiero teraz zdejmujemy folię. Wyrównujemy brzegi i doklejamy ciasto tam, gdzie nam go brakuje.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy 20 minut. Obciążanie ciasta nie jest konieczne, wystarczy 2-3 razy otworzyć piekarnik podczas pieczenia i przyklepać spód łopatką.
  • 4. Wyjmujemy i jeśli czas nam na to pozwala, to studzimy. Ale jeśli czasu brak, to nakładamy nadzienie na gorące ciasto. Wystudzone mniej chłonie wilgoć z farszu.

    Plastry bakłażana posypujemy obficie solą i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu opłukujemy każdy plater pod bieżącą wodą i umieszczamy na ręczniku kuchennym, który wchłonie resztki wody.
  • tarta pesto 5. Następnie wykładamy papierem do pieczenia blaszkę z piekarnika, umieszamy na niej plastry bakłażana, cukinii i dymki i pieczemy w piekarniu nagrzanym do 200 st.C około 10 minut. Warzywa mają pozostać jędrne. Odstawiamy do wystygnięcia

    Śmietankę słodką mieszamy z jajkami, szczypiorkiem, startym na tarce serem (10 g pozostawiamy do posypania po wierzchu tarty). Doprawiamy solą i pieprzem.

    Na cieście układamy warstwę bakłażana, następnie cukinii, znowu bakłażana i tak do wyczerpania składników. Posypujemy cebulką i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.
  • 6. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st.C z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i kroimy na porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować