Tarta pasikonika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, margaryny , jajek, cukru pudru, startej czekolady ugniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, układamy na formie do tarty, obciążamy np fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 10-15 min - wyjmujemy wysypujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min. Ja mam termoobieg więc czas pieczenia jak go nie macie może być dłuższy. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy pianki. Zagotowujemy cały czas mieszając. Jak mleko będzie miało temp.wrzenia odstawiamy z ognia i mieszamy pianki tak długo aż się rozpuszczą. Dolewamy likiery, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno - dolewamy masę z pianek , mieszamy , dodajemy odrobinę zielonego barwnika i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Najlepiej jednak na 12 godzin. Dowolnie dekorujemy i jemy :)
Porady
uwaga- trzeba szybko jeść bo znika w oka mgnieniu :)
Komentarze