Tarta Pasikonika

0 (0 ocen)

Przepis widziałam w telewizji , trochę zmodyfikowałam i powstała ta pyszna tarta :)

Składniki:

  • - 250 g mąki
    - 1 margaryna Kasia
    - 3 łyżki kakao
    - 5dkg czekolady
    - 100g cukru pudru
    - 2 jajka
    - 150 g pianek ( białych)
    - 130ml mleka 3.2%
    - 4 łyżki likieru miętowego
    - 4 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego
    - 300ml śmietanki 30%
    - odrobina zielonego barwnika spożywczego ( może byc bez ale nie będzie zielonego koloru)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta pasikonika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny , jajek, cukru pudru, startej czekolady ugniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, układamy na formie do tarty, obciążamy np fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 10-15 min - wyjmujemy wysypujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min. Ja mam termoobieg więc czas pieczenia jak go nie macie może być dłuższy. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
    Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy pianki. Zagotowujemy cały czas mieszając. Jak mleko będzie miało temp.wrzenia odstawiamy z ognia i mieszamy pianki tak długo aż się rozpuszczą. Dolewamy likiery, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno - dolewamy masę z pianek , mieszamy , dodajemy odrobinę zielonego barwnika i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Najlepiej jednak na 12 godzin. Dowolnie dekorujemy i jemy :)

Porady

uwaga- trzeba szybko jeść bo znika w oka mgnieniu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować